Babytegn er en kommunikationsform, hvor det talte sprog understøttes med symbolske tegn. Målgruppen er primært børn i alderen 0-2 år, men alle der ikke har et brugbart talt sprog, kan have gavn af tegnene.
Med babytegn kan du få tidligt indblik i dit barns verden. Børn tænker og forstår meget mere end vi tror – det ved alle, der bruger babytegn. Med babytegn kan dit barn fortælle dig, om alt det det oplever, tænker, føler og har behov for, længe før det talte sprog er udviklet.
De babytegn, jeg bruger, tager udgangspunkt i tegn til tale. Tegn til tale er udviklet i special pædagogisk kontekst til handicappet med et kognitivt eller motorisk niveau som små børn.
Tegn til tale er ikke det samme som tegnsprog. Tegnsprog er et selvstændigt sprog, som bl.a. har grammatisk opbygning. Tegn til tale er derimod symbolske tegn, der er udviklet med udgangspunkt i gestik. Tegnene er symbolske, fordi de kan refererer til noget specifikt og kan træde i stedet for det de repræsenterer i dettes fravær.
Tegnene indgår som en del af total kommunikationen. De bør aldrig stå alene og skal altid anvendes sammen med det talte sprog, da de er udviklet til at underbygge dette og ikke til at træde i stedet for.
Du kan i princippet starte med at bruge babytegn fra dit barn bliver født. Men der vil gå en del måneder inden, dit barn kan lave tegn tilbage. Ved at starte tidligt, kan du dog få skabt en rigtig god kultur omkring brugen af tegn og ikke mindst starte på at opbygge dit eget tegnforråd.
Du kan også starte senere. Så længe dit barn, ikke har et nuanceret verbalt sprog, kan det have gavn af babytegn.
Typisk anbefaler jeg, at du starter med babytegn, når dit barn bliver introduceret for fastføde. Her er dit barn omkring de 6 måneder og det er en rigtig god alder at starte. Du kan starte med de tre typiske tegn til måltidssituationen; mere, drikke og tak for mad.
Når det er et godt tidspunkt, at starte i måltidssituationen, så er det fordi, det er en konkret tilbagevendende begivenhed, relateret til et konkret behov hos barnet. Det betyder, du bliver husket på at bruge tegn og dit barn oplever at tegnene er koblet på noget, der kan opfylde dets behov.
Mange har også gode erfaringer med, at starte med amme-tegnet. Igen en konkret og tilbagevende behovsrelateret begivenhed. Samtidig er dette tegn motorisk let og dermed let at lave for selv de yngste børn.
Du kan finde små videoer af tegnene på min Instagram profil @babytegnfordemindste – du kan find et link længere nede.
Små børn er motorisk i stand til at lave, de første og letteste tegn, når de er mellem 7 og 9 måneder. Men som men al anden udvikling, er det meget forskelligt, hvornår børnene laver deres første tegn.
Jeg har kendskab til børn på fem en halv måneder, der har lært at bruge tegnet for amme, men jeg ved også, at der er børn, der først knækker babytegnskoden, når de har rundet et år. Begge dele er helt normalt.
Hvis du gerne vil skabe de bedste betingelser for, at de barn starter med tegn tidligt, så skal du starte hos dig selv. Brug selv tegn konsekvent og kontinuerligt. Skab generelt en kultur, hvor du taler meget med dit barn.
Du kan også lege nogle af de typiske børnelege, hvor børnene lære om årsag-virkning. Dette kunne fx være kuk-kuk-bøh eller “hvor stor er du?”. Jo mere du kommunikerer med dit barn og jo mere du er opmærksom på din barns kommunikation, jo større sandsynlighed er der for, at I vil lykkes med tegn tidligt. Men endnu en gang, er det vigtigt at understrege, at børn er forskellige og der er intet unormalt i, at dit barn først knækker koden, når det har rundet et år.
Babytegnene stopper, når enten dig eller dit barn stopper med at bruge tegnene. Det gør I typisk, fordi I oplever tegnene er unødvendige, når I skal forstå hinanden.
Nogen gange bliver jeg spurgt, om børnene ikke heller vil bruge tegn end de vil tale. Det vil de ikke. Du kan jo prøve at forestille dig, at du kun måtte bruge tegn, når du skal kommunikere. Det ville være ret besværligt ikke? Du ville sikkert mangle alle de mange nuancer, som det talte sprog kan give. Samtidig kræver tegn også, at man kan se hinanden. Det er meget lettere fra barnet, at tale til dig fra et andet rum, end at skulle løbe ind og vise dig tegn.
Der er ikke forsket ret meget i babytegn. Men den forskning, der er, indikerer at børn, der bruger babytegn, taler lige så hurtigt, men for de fleste hurtigere end andre børn.
Det vigtigste, når du bruger babytegn, er at du ledsager tegnene med det talte sprog og gerne meget af det. Fortæl dit barn alt hvad I ser, oplever, føler, høre, gør osv. Vi har en tendens til at forsimple vores ord, når vi taler med små børn, fordi vi tror, de ikke forstår os. I virkeligheden er den eneste måde, at man kan udvikle sit sprog, hvis man bliver badet i ord, samtidig med, at man bliver indbudt til dialog. Stil derfor gerne mange spørgsmål til dit barn allerede fra det er helt lille. I starten kan du besvare spørgsmålene selv, men med tiden vil dit barn svare dig.
Hvis du vil lære mere om babytegn, have tips og tricks til at komme i gang, vil jeg gerne hjælpe dig. Du har allerede taget første skridt ved at besøge min hjemmeside. Hvad kan du ellers gøre?
Find vej til min Instragram – tryk på ikonet herunder.
Naja Bach Leegaard